Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

joi, 4 noiembrie 2010

Românii îşi scot banii din bănci, dar nu ca să vină cu ei la Bursă


Atenţie!
Am publicat acest articol mai întâi în Capital Express, publicaţia on line a Asociaţiei Brokerilor
http://www.asociatiabrokerilor.ro/newsletter2/index.php?e=91&s=0 

Eventualele resurse care ar putea fi plasate la Bursa se diminueaza sau o ocolesc.
Economiile romanilor se imputineaza pe masura ce semnele apropierii de final a crizei intarzie.
Tendinta banilor „pusi deoparte” este ingrijoratoare.
Depozitele persoanelor fizice au scazut cu 0,5% in septembrie, dupa ce au stagnat in luna precedenta, potrivit celor mai recente date publicate de BNR. Multi nu mai au surse stabile de venit (cu exceptia ajutorului de sonaj), iar cei care mai au si le-au vazut diminuate. La factorul scaderii salariilor se adauga cel al cresterii preturilor, atat ca urmare a majorarii TVA, dar si a tendintei negustorilor sau furnizorilor de produse si servicii de a acoperi golul lasat de scaderea cererii prin scumpirea ofertei. Pe scurt scaderea puterii de cumparare a populatiei îi face pe multi consumatori sa recurga la cheltuirea economiilor determinand astfel scaderea depozitelor, dar si la intarzierea revenirii pe crestere a economiei.
Pe de alta parte, depozitele persoanelor juridice au crescut cu 1,41% in septembrie. In cazul firmelor, explicatia este amanarea investitiilor, ca urmare a perspectivelor incerte, incertitudine amplificata sau nu de specificul sectorului de activitate propriu fiecarei firme.
Astfel ca nu sunt semne bune nici dinspre cea mai firava sursa de alimentare a lichiditatii bursiere: banii investitorilor individuali. Altfel, se stie, marii investitori si mai ales cei straini nu au motive sa intre pe pozitii de cumparare la Bursa pentru ca tintele interesante pentru ei sunt prea puţine. „Bursa de Valori Bucuresti are tot ce ii trebuie pentru a deveni o bursa mare, mai putin marfa scoasa la vanzare“, observa Laurentiu Ciocirlan, directorul de partamentului debt&equity origination de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI). „Nu vad de ce s-ar imbunatati situatia inaintea anuntatelor privatizari ale statului (vanzarea unor pachete de actiuni la Romgaz, Transgaz, Transelectrica si Petrom, n.r.)“, a mai spus specialistul RCI. La acest factor se adauga si situatia politica in continuare complicata, care nu inspira incredere investitorilor.
Revenind la piata monetara, semnele unei eventuale reveniri a economiei sunt foarte palide. In septembrie creditul neguvernamental a crescut cu 0,13% fata de august si cu 4,53% fata de aceeasi luna a lui 2009. Este vorba de cea de-a doua luna in care se observa un avans al creditarii, dar plusul este mai redus decat cel de 0,5%, din august.
Cresterea de 0,13% este foarte aproape de 0. Reticenta firmelor de a se imprumuta (in masura in care bancile sunt dispuse sa dea bani) denota aceeasi nesiguranta antreprenorilor privind capacitatea economiei de a raspunde investitiilor lor, prin cresterea vanzarilor  Este drept, creditarea a fost influentata si de decizia guvernului de a majora TVA-ul cu 5% si de efectele acesteia asupra consumului. Inainte de intrarea in vigoare a majorarii TVA, avansul lunar al creditarii era mai mare, in iunie chiar de 3,8%, pentru ca multi au luat credite ca sa profite si sa faca ultimele achizitii la un TVA mai mic.  
Analistii nu estimeaza nici pentru urmatoarele luni evolutii mai bune ale creditarii pentru persoane fizice, din aceleasi cauze. In cazul firmelor, perspectivele negative ale economiei nu vor creste apetitul pentru credite, mai ales la companiile dependente de consumul intern.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu