Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

luni, 22 noiembrie 2010

Premii în unităţi de fonduri mutuale la Carpatica Asset Management


Premii în unităţi de fonduri mutuale la Carpatica Asset Management

Filiala de administrare de investiţii a Băncii Comerciale Carpatica caută să atragă clienţi promiţând atribuirea gratuită de unităţi de fond ale celor două fonduri mutuale pe care le administrează.
Carpatica Asset Management (Carpatica AM) a lansat Programul prestabilit de subscrieri”, care presupune ca, mai întâi, investitorii să subscrie lunar, pe o perioadă prestabilită de cel puţin un an, cel puţin o sută de lei la fondul Carpatica Stock, sau cel puţin 200 de lei la Carpatica Global. La sfârşitul perioadei de subscriere prestabilită se face o socoteală (vezi mai jos) şi se dau premiile.
Am verificat la Carpatica AM şi nu este vorba de vreun truc care să ridice suma minimă cu care poţi subscrie la fonduri. Valoarea unei unităţi de fond este acum de numai 14,262 lei la Carpatica Stock şi de 12,6068 lei la Carpatica Global. Claudia Pop de la Carpatica AM m-a asigurat că se pot cumpăra în continuare oricât de puţine unităţi, în afara programului.
Carpatica Stock este un fond cu plasamente diversificate de tip dinamic, „având în vedere că are plasamente în acţiuni de peste 65%. Se adresează investitorilor cu nivel de risc mediu-ridicat“ , spun oficialii Carpatica AM. Investitorilor care îşi pot asuma „un grad de risc mediu-scăzut“, li se propune fondul Carpatica Global, care este tot un fond diversificat dar de tip defensiv. Are plasată în acţiuni  doar aproximativ 20% din avere. Aproximativ 10% din acţiunile deţinute de fiecare fond sunt cele ale  Fondului Proprietatea, spun reprezentanţii Carpatica AM.
În prospectul de emisiune al Carpatica Stock se poate afla şi formula de calcul a unităţilor de fond cu care vor fi premiaţi investitorii care îşi respectă progranul prestabilit:
Număr unităţi de fond = (suma prestabilită a fi platită lunar*20%*Număr de ani) / VUAN
VUAN este valoarea unitară a activului net, sau cât face o unitate de fond (este valoarea totală a activului net, averea fondului după toate cheltuielile, împărţită la număprul de unităţi aflate în circulaţie). Numărul de ani este perioada asumată pentru program.
La Carpatica Global:
Număr unităţi de fond = (suma prestabilită a fi platită lunar*10%* Număr de ani)/VUAN
Acest program vine în întâmpinarea dorinţelor investitorilor de a investi lunar o sumă redusă de bani, urmând ca, după minim un an, să fie recompensaţi printr-un premiu. „Prin acest program dorim să promovăm conceptul de microinvestiţie şi să ajutăm investitorii să câştige autocontol şi disciplina financiară.” afirmă Florin Keran. 
Carpatica AM administrează active totale în sumă de 49,8 milioane de lei, prin cele două fonduri deschise de investiţii, ceea ce o plasează pe locul opt cu o cotă de piaţă de 0,9% din totalul activelor fondurilor mutuale din România.
Mai nou, de auditarea situaţiilor financiare ale fondurilor administrate de Carpatica Asset Management se ocupă filiala românească a Ernst & Young, una dintre cele „patru mari“ firme de audit din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu