Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

miercuri, 10 noiembrie 2010

Rezultate neconvingătoare la compania Bursa de Valori Bucureşti. Cum explică această firmă "mai răul de dinaintea mai binelui"?

Amatorii de investiţii în acţiuni la bursă au ciulit urechea astăzi, căci o companie denumită Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-a anunţat rezultatele pe trimestrul al treilea al anului şi pe primele nouă luni.
Pe noi ne interesează, în mod egal, comunicarea corporatistă companiei. 
Să vedem care este modelul.
Rezultatele sunt  (previzibil) neconvingătoare.
Scăderea cu 27% a afacerilor din trimestrul III (T3), diminuează optimismul mesajului entuziast al creşterii cu circa 24% pe primele trei trimestre.
Este simplu: când ar fi cazul să meargă din ce în ce mai bine, bursa merge mai rău. Creşterea pe nouă luni se datorează unei oarecare efervescenţe pe primul semestru şi nu sporului din trimestrul următor. 
Iar cirele sunt încă mici, de avarie, cum este şi volumul pieţei.
Cifra de afaceri a crescut până la aproape 11 milioane în nouă luni de 2010, faţă de 8,9 milioane în aceeaşi perioadă din 2009.
Acestea sunt cifrele companiei  care aspiră la statutul de regină a pieţelor financiare din ţara aceasta.
Ce ne spun oficialii bursei?
Ei recunosc că scăderea dobânzilor încasate pe depozitele bancare au redus şi profitul companiei, ca şi cum obiectul de activitate al BVB ar fi depozitarea banilor proprii în bănci.
"Rezultatul financiar a coborât în primele 9 luni la 5 mil. lei (9 luni 2009: 8,5 mil. lei) din cauza reducerii dobânzilor si diminuarii nivelului lichiditatilor totale ca urmare a distribuirii dividendelor din profitul pe 2009" – se motivează în comunicatul BVB.
Altfel spus, dincolo de cauza absenţei unei viziuni investiţionale, conducerea BVB găseşte cauza în foamea de dividende a brokerilor care controlează BVB.
Rezultatul? Alte rezulate "amestecate":
Profit net pe T3 este de nici jumătate 54% din cel aferent T3 2009 (1,8 milioane lei).
Şi…
… "ca efect al celor de mai sus, profitul net a coborât cu 5,3%, până la 6,1 mil. lei (9 luni 2009: 6,5 mil.lei) ".
Semnul pozitiv dar de profitul operaţional îşi pierde imediat perspectiva pozitivă. Să spui că ai profit operaţional este bine pentru o companie care se află în criză şi care vrea să arate invetitorilor şi acţionarilor săi, că există o geană de speranţă.
Se poate spera că explicaţia oficială pe care o dă noul şi tânărul director general al BVB este rezultatul influenţei unui sfetnic de comunicare stângaci.
Îl cunosc pe domnul director Valentin Ionescu şi încă mai  pariez pe el.
Îl cred că are nevoie de mai mult timp ca să confirme, dar mai are nevoie şi să dea semne că a pornit Bursa pe drumul cel bun.
Iată ce  motive invocă domnul director (pregătiţi-vă pentru un paragraf mamut):
"Primele 9 luni din acest an au fost caracterizate de incertitudine atât pe pieţele externe, cât şi pe Bursa de Valori Bucureşti, fapt ce a determinat o stare de expectativă a multor investitori. BVB a reuşit să-şi sporească semnificativ cifra de afaceri şi să marcheze un nou trimestru cu profit operaţional, peste ţinta din buget. Rezultatele financiare la 30 septembrie confirmă eforturile de eficientizare a activităţii. Obiectivele asumate vizează atragerea de noi companii şi listarea de noi instrumente", a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.
Pe scurt, traducerea sună cam aşa: "de vină este criza şi meritul nostru este că am tăiat costuri". 
Despre "obiectivele asumate":
Ar fi minunat dacă am afla cum merge campania "din uşă în uşă în uşă", prin care Valentin Ionescu promitea să aducă noi emitenţi la cota Bursei. Măcar atât am fost acolo şi acolo. Mă duc dincolo şi dincolo. 
Ehei! şi câte lucruri de minunate nu s-ar putea face doar sub pretextele acestea!
Facem şi noi, aici obervaţii cordiale la adresa comunicării practicate la BVB.
Nu vă supăraţi, Prieteni!
Acţiunea BVB este în continuare unul dintre cele mai bune plasamente pe termen lung.
Astăzi, piaţa i-a oprit preţul la 36,9 lei / acţiune, adică la o valoare totală de piaţă (capitalizare) de 283 de milioane de lei (vreo 67 de milioane de euro).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu