Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Acţiunile Daimler (Mercedes Benz) se vor găsi la Bursa de Valori Bucureşti. În lei


Simboluri bune pentru BVB
Acţiunile Daimler A.G. (aţi citit bine: ale celebrei producătoare a automobilelor Mercedes Benz), vor putea fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) începând  de marţi 23 noiembrie.
Ceea ce înseamnă că se vor putea cumpăra în lei.
BVB este singura piaţă din Europa de Est unde se tranzacţionează titlurile Daimler A.G., potrivit oficialilor BVB.
Banca Comercială Română este cea care, practic, aduce Daimler la BVB. Cu puţin  ajutor de la Patroana Erste Bank, nu-i aşa?
Banca, BCR, este market maker sau formator de piaţă, adică îşi asumă obligaţia de a afişa cotaţii ferme de cumpărare şi de vânzare. Ferme, adică pe care trebuie să le şi onoreze.
Acţiunile Daimler A.G. sunt tranzacţionate la Deutsche Boerse (Frankfurt) şi la Boerse Stuttgart. La BVB, Daimler nu va avea nici o obligaţie de raportare periodică şi continuă, pentru că a fost adusă la o categorie specială din Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS).
ATS nu este ceea ce se cheamă „piaţă reglementată“. În fapt este o piaţă, un sector de piaţă de la BVB, dedicat companiilor care nu pot face faţă la rigorile pieţei reglementate.
(În afară de rigori foarte stricte de transparenţă şi de raportare periodică, pe piaţa reglementată o companie este obligată să-şi raporteze toate tranzacţiile cu active proprii care depăşesc o anumită valoare. Sau: trebuie raportate tranzacţiile comerciale din interiorul grupului din care face parte compania. Şi altele.)
Evident, nu că Daimler nu ar fi făcut faţă rigorilor BVB. Nu ar fi fost interesată să le facă faţă.
Astfel că, celebrei Daimler i s-a găsit loc într-o secţiune specială a ATS, ca să nu fie nevoie de acordul companiei germane pentru a i se tranzacţiona acţiunile la Bucureşti.
Este un lucru minunat, oricum, că se pot cumpăra la Bucureşti, în lei, adică fără risc valutar, acţiunile companiei care face Mercedes.
BVB mai trebuie să explice cum se va putea ajunge la cei „30 de participanţi la sistemul de tranzacţionare al BVB, care au acces chiar din data de 23 noiembrie la ATS al BVB“ (am citat din comunicatul… BVB, desigur) .Ce fericită coincidenţă.
Dacă autorul comunicatului se referă la ceea ce, de obicei, se înţelege prin „participanţi“, adică societăţi de brokeraj şi bănci membre ale Bursei, atunci ne-am înţeles. Nu ştim, încă, blocul minim de acţiuni care pot fi comandate şi abia aşteptăm să vedem care vor fi primele cotaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu