Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

vineri, 26 noiembrie 2010

MERSUL BANILOR: Oamenii o duc tot mai rău, companiile ceva mai bine

Oamenii o duc tot mai rău, în timp ce pentru companii începe să fie ceva mai bine.
Asta s-ar putea deduce din statistica evoluţiei creditelor de pe piaţa românească.
Asta înseamnă că mai durează până ne va fi şi nouă mai bine, pentru că ăsta-imersul… Administratorii companiilor au grijă să le fie acestora mai bine şi abia apoi încep să mai împartă ceva din binele ăsta şi la „populaţie“.
Nu, nu prea mult, să i se.aplece...
Iată ce spun statisticile.
Luna trecută valoarea creditelor luate de oricine altcineva decât de administraţiile de stat a ajuns la 206,8 miliarde de lei.
S-au împrumutat mai puţin (-0,5%) fata de septembrie, dar mai mult cu 2.8% faţă de octombrie 2009. Ne-o spun analiştii de la BT Asset Management (BT AM), filiala de administrare a investiţiilor din Grupul Băncii Transilvania.
Scaderea crerditelor contractate de persoanle fizice (cu 1,4%= a dus la scăderea generală faţă de septembrie.
Creditele pentru persoane juridice înregistrează un usor avans (+0.35%).
„Este interesant să remarcam că declinul lunar din octombrie vine după creşterea de 0,5% din august şi după cea de 0.1% din septembrie. Inainte de intrarea in vigoare a masurilor de austeritate, creditarea a avansat cu 3.8%, probabil datorită faptului că mulţi dintre potenţialii clienti au preferat să facă achiziţii şi să ia credite înainte de majorarea TVA.
Ne aşteptăm la continuarea scăderii creditării pe segmentul persoanelor fizice deoarece reducerea salariilor şi contracţia consumului, ca urmare a preţurilor mai ridicate, determină creşterea reticenţei la îndatorare a populaţiei“, spun analiştii de la BT AM.
Hm, este o explicaţie. Se adugă la aceea că, dacă abia au, sau nu prea mai au bani să-şi plătească creditele vechi, (chiar dacă vor fi reuşit să şile îmbrace în haina nouă a refinanţării), atunci nici credite noi nu mai fac.
Normal, analiştii de la BT AM, Ioan Burzo şi Vlad Nistor (salut, oameni buni!) nu văd perspective prea bune nici pentru companiile din domeniile care depind de consumul intern.
„Cererea din partea exportatorilor ar trebui să ramână încă ridicată“, cred prietenii noştri.
Oamenii ca şi companiile ăşi cam scot banii din depozitele bancare. Au scăzut cu 0,5% în octombrie faţă de faţă de septembrie, dar sunt totuşi mai mari cu 4,24% faţă de octombrie 2009.
În total, sunt de 168,9 miliarde de lei.
BT AM: „Este vorba de prima scadere lunară din ultimele luni“.
Companiilor le cam miroasse a oportunităţi de creştere. Scot banii din bănci mai mult decât au acestea chef să le crediteze. Depozitele persoanelor juridice au scăzut (-1.19%) mai mult decat depozitele persoanelor fizice (0,12%).
BT AM se aşteaptă în continuare la scăderea depozitelor, în urmatoarele luni „avand în vedere ca venitul disponibil al populaţiei este acum mai redus iar preţurile sunt mai ridicate, ceea ce i-ar face pe mulţi dintre consumatori să recurgă la chelutirea rezervelor“.
Spre deosebire de mine, adevăraţi analişti văd „o posibilă creştere a depozitelor avand în vedere faptul că incertitudinile din mediul economic i-ar putea determina pe mulţi directori să îşi amâne investiţiile programate pentru acest an“.
Ia, hai să vedem!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu