Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

miercuri, 17 noiembrie 2010

Poftiţi la Aur? Luaţi aur după puterea buzunarului!

O fi post, dar poftele parcă abia acum sunt mai mari.
Cât de riscant este apetitul (firesc) pentru cea mai spectaculoasă şi mai recentă oportunitate de investiţie de pe piaţa românească, anume:…
Fondul închis de investiţii iFond Gold?
Sau, mai putem întreba:
Rişti măcar 200 de lei pe aurul nedezgropat al României de la Roşia Montană şi Certejul Apusenilor, dar nu numai?
Astea au fost daor două din modurile în care se pot pune întrebările stârnite de lansarea fondului iFond Gold.
"Potenţialul maxim de apreciere a acţiunilor pe care le vizăm este de 28% în medie ponderată pe următoarele 12 luni.
Trebuie să ţineţi seama că aceasta este o etimare făcută în urma unei analize finalizată acum două săpătmâni",…
 a mai declarat, pentru Ziarul Tău, Andreea Gheorghe, director adjunct al Intercapital Investment Management, care va administra fondul.
Sigur:
Criza a exacerbat apetitul lumii întregi pentru aur şi a devenit o nevoie majoră pentru oricine să-şi protejeze banii investind în aşa numitele active de refugiu sau "raiuri" cum este aurul.
Sigur:
Preţul  aurului era cât pe ce să se dubleze anul acesta faţă de 2008.
Acum este 1.331 dolari americani pe uncie, dar cotaţiile s-au plibat şi în jurul a 1400 USD / uncie.

Sigur:
Nimeni nu ştie încotro merge lumea, nici măcar ce fel de capitalism vom avea în anii viitori.
De aceea, aurul s-a scumpit de cinci ori în ultimii zece ani şi se va mai scumpi.
Pentru că rezervele scad, cererea se menţine cel puţin constantă şi, chiar dacă, aşa, ca la bursă, vor mai exista corecţii în jos, tendinţa anuală este clară.
În sus.
Astfel că, administratorul fondului este pregătit să contrabalanseze eventualele eşecuri ale proiectelor Roşia Montană (cel mai vulnerabil) sau Certej, cu plasamente în alte companii de exploatare a aurului.
Riscurile de a pierde bani sunt minime pentru durata de viaţă a fondului, de cinci ani. Numai oportunitatea unior câştiguri mai mari ar putea fi pierdută.
Şi pentru cei grăbiţi va exista posibilitatea de a-şi vinde titlurile la Bursă.
Dar câţi dintre dumneavoastră ar investi în aur ca să speculeze?!
Aşa că tinerii aceia frumoşi şi meseriaşi de la Intercapital Investment Management (o divizie casei de brokeraj  Intercapital Invest) au găsit nişa prin care să democratizeze niţel accesul poporului la investiţia  profesionistă în aur.
Scade rezerva de aur?
Foarte bine, atunci înseamnă că proiecte cum este cel de la Roşia Montană are şanse şi mai mari de realizare, oricât de controversat ar fi el – şi-or fi zis adminitratorii de le Intercapital.
Şi aşa şi-au construit oferta: vor investi 40% din resurse în acţiunile companiei canadiene Gabriel Resources, titulara proiectului Roşia Montană, alte 20% în acţiunile European Goldfields, care are şi ea un proiect încă neavizat complet la Certej, tot în Munţii Apuseni. European Goldfields este mai puţin vulnerabilă, căci are deja zăcămintze în exploatare şi în Grecia şi Turcia.
Mai multe detalii puteţi găsi în prospectul de emisiune al fondului
sau în prezentarea intermediarului,
La adresa din urmă puteţi găsi şi un raport de analiză a proiectului fondului, cu estimări detaliate priovind creşterea acţiunilor vizate, la bursele din Totonto şi New York.
Aici sunt multe date şi despre cinci companii aurifere deja identificate şi care ar urma să acopere 40% din plasamentele iFond Gold.
Printre companiile  care ar urma să contrabalanseze eventualul eşec al lui Gabriel Resources se numără nume cunoscute din domeniu, listate la bursele din New York (NYSE), Toronto (TSX) sau Londra (LSE):
·          New Gold Inc. listată la NYSE si TSX, cu exploatări in SUA, Mexic, Canada, Australia si Chile.
·          Novagold Resources Inc. listata la NYSE si TSX, cu exploatari in SUA.
·          Alamos Gold Inc. listată la TSX, cu exploatari in Mexic si Turcia.
·          Allied Nevada Gold Corp. listata la NYSE si TSX, cu exploatari in SUA.
·          Yamana Gold Inc. listata la NYSE, TSX si LSE, cu exploatari in Brazilia, Chile si Argentina.
"Suntem pregătiţi să ajustăm structura portofoliului în funcţie de evoluţiile pieţei", s-a rezumat să îmi spună  Andreea Gheorghe. Adică, traduc eu, ponderea acţiunilor în aceste companii sau în altele ar putea creşte proporţional cu creşterea riscului la Roşia Montană.
Administratorii iFond Gold sunt foarte încrezători şi spun că nu-şi pun încă problema  să extindă aria de expunere a fondului şi spre companiile care prelucrează aur, inclusiv bijutieri şi nu-şi pun nici problema să administreze riscul cu ajutorul unior instrumente mai sofisticate cum sunt produsele derivate.
Or fi ştiind ei ceva.
Gabriel Resources a mobilizat în ultima vreme reputaţia unuor personalităţi ca Bogdan Baltazar, fostul preşedinte al BRD, într-o nouă campanie de promovare, acum când i se joacă destinul la comisia interministerială care va decide dacaă îi dă su nu avizul de mediu.
Cum îl ştiu eu de orgolios, este greu de crezut că Baltazar şi-a pus numele la bătaie doar pentru mărunţişulpe care l-ar fi primit dela Gabriel Resources.
Administratorii iFond se aşteaptă să strângă circa 10 milioane de lei din piaţă, adică de circa cinci ori mai mult decât, la cât şi-au propus oficial.
Au timp s-o facă până în 29 noiembrie când se încheie periaoda de subscrie la oferta publică de vânzare (prin BVB!) a titlurilor fondului închis de investiţii iFond Gold.
A, şi să repetăm precizarea :
Fondul face parte din categoria celor "închise" doar pentru că nu este în clasa celor "deschise", sau mutuale. Adică titlurile sale nu pot fi cumpărate sau răscumpărate oricând, ca la un fond mutual.
În schimb titlurile iFond Gold  vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), unde vor fi accesibile, eventual, şi la alte preţuri decât cel la care sunt vândute acum de către administrator: 202 lei/ titlu. Cei doi lei în plus faţă de valoarea nominală sunt ai comisionului de subscriere.  
Deja s-au vândut mai mult de jumătate din cele 10.000 de titluri, ceea ce înseamnă co oferta publică de titluri este deja oficial una de succes, potrivit prospectului de emisiune.

4 comentarii:

  1. tinerii frumosi si inteligenti de la Intercapital Invest puteau sa bage in portofoliul fondului niste actiuni la companii miniere consactrate, nu promisiuni gen Rosia Montana si Certej, care depind de politic...ca aia inseamna fond de investitii...asa au ales un fel de "necotate" ca la raposatul FNI...daca nu se mai fac proiectele respective?....pentru cultura celor de la capital, exista ETF care au chiar aur si argint in portofolii, da au uitat de ele....a, poate o intrebam pe andreea gheorghe cand a nimerit ultima prognoza...pentru aia cu SIF-urile din 2007-2008 , cu potentialul lor exploziv de crestere, cum a fost recompensata la intercapital?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de comentariu Cristi Prietene...
    Deh, ca sa-ti spun ...Ei raman tineri si frumosi iar tu ramai greu de contrazis...
    Să vedem.
    Este clar ca s-au bagat pe o nişă, încurajati de un anume momentum pe care Neica Gabriel il are... (De Ovidiu Nicolescu n-aş vrea să zic nimic, dar tu chiar crezi că Baltazar şi-ar lega numele de nişte perdanţi? Oricat i-ar fi dat pe reclamă... Asta a ajuns acolo unde crede că numele lui face mai mult decat orice bani... Ce , nu-l ştii?!).
    Pe de altă parte chiar îi cred că sunt în stare să basculeze spre alte companii... aurifere daca Gabriel le trage Clapa.
    Despre ETF-uri nu stiu ce să zic... Nu cred că ar fi adus prea mulţi subscriitori. NU ştie mainimeni cu ce se mănâncă şi apoi ce fel de administrare activă ar mai fi fost aia...
    Dacă tot intri în risc valutar baremi să ştii pentru ce intri...
    Una peste alta... Nu va fi decat un fonduleţ de vreo doua milioane jumătate (euro), este primul de acest tip şi e de bine că a apărut...
    Îl vedem şi noi pe ăsta, că dacă ar mai fi alte câteva zeci sau sute pe piaţă cum ar fi normal.....

    RăspundețiȘtergere
  3. baltazar...ei, ce personaj...omul era proaspat pensionar in 2008...si ce sa vezi?...intra si el in Hild Romania, o companie americana care isi propunea sa cumpere casele batranilor aferindu-le un fel de renta viagera...evident ca le cumpar ala preturi de nimic, motiv din care nici nu a reusit sa incheie prea multe contract si s-a inchis....deci, uite ca si Baltazar mizeaza pe cai morti....baltazar, baltazar...nu e tipul care era in anii 90 purtator de cuvant al guvernului Roman, moment in care la incercaqrea de intrare a regelui mihai in tara a emis un comunicat de infierare de si-a cerut si Roman scuze?....

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti multumesc mult ca ai spus-o, Cristi!...

    RăspundețiȘtergere