Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

joi, 4 noiembrie 2010

Cum este afectată piaţa de capital de „războiul valutar“?


Atenţie!
Am publicat acest articol mai întâi în Capital Express, publicaţia on line a Asociaţiei Brokerilor
http://www.asociatiabrokerilor.ro/newsletter2/index.php?e=91&s=0  

Cursul de schimb a coborât sub 4,27 lei/euro in prima dimineata de dupa ziua motiunii de cenzura esuate, demonstrand incaodata ca, de la un punct incolo, pentru oamenii de afaceri cea mai importanta este stabilitatea politica.
 
Chiar analisti dintre cei mai favorabili deprecierii leului si-au   ameliorat previziunile, excluzand, de pilda, mirajul (pentru unii) al unui curs de 5 lei / euro. Ba mai mult, urmatorii doi ani ar putea da noi puteri leului, aducandu-l pana spre un curs de 4,1.
Efectele evolutiilor valutare asupra pietei de capital depind de echilibrul dintre eficienta schimbului valutar al resurselor aduse de investitorii straini, pe de o parte si de felul in care un curs slab al monedei nationale ar putea afecta performanta companiilor, respectiv atractivitatea actiunilor lor. O depreciere prea mare a monedei nationale poate duce la cresterea inflatiei, datorita costurilor imprumuturilor externe si ale importurilor. Aprecierea monedei nationale duce la scaderea eficientei exporturilor, deci din nou la probleme macroeconomice. La toate acestea se adauga si dobanda, adica remunerarea pastrarii resurselor financiare intr-o anumita moneda. Dificultatile mentinerii echilibrului descris sumar mai sus poate duce la cresterea dobanzii, pentru   preveni derapajele inflationiste. Dar daca aceste derapaje sunt deja ingrijoratoare pentru investitori atunci, nu dobanda mare din bancile unei tari ii va aduce pe investitori la bursa acelei tari.
Acestea sunt datele elementare, familiare si studentilor buni, care descriu peisajul in care s-a derulat recent o asa zisa polemica pe tema cursului. Oamenii de afaceri care detin mari resurse valutare sunt foarte interesati sa le schimbe pe cat mai multi lei, cand investesc acum in Romania. Şi vorbesc, si argumenteaza in consecinta: „leul este tinut artificial de BNR, care ar trebui sa lase deprecierea sa stimuleze exporturile“. Ba mai mult, pentru ca respectivii au averea mai ales in dolari, spun ca fata de dolar ar trebui sa se exprima grija strategilor valutari.
La randul lor, strategii valutari acuza pe cei dintai de abordare simplista si se arata mai ingrijorati de efectele pe termen lung ale unui leu prea slab.
Adevarul este, ca de obicei, la mijloc. Nimeni, nici un factor responsabil de economie nationala nu lasa piata sa-si faca de cap, mai ales dupa ce s-a vazut cum libertatea haotica a pietei a produs criza in SUA si a exportat-o in restul  Lumii. Insesi SUA si China duc un razboi valutar ascutit.
Si, in timp ce altii, folosesc cu mare abilitate arma cursului si arsenalul monetar pentru infruntarile externe, la noi, este nevoie de aceasi arsenal pentru a repara ce se mai poate in urma infruntarilor interne. Esuarea motiunii de cenzura impiotriva guvernului roman nu a adus suficienta liniste pe piata, din moment ce  guvernatorul bancii centrale a Romaniei a lasat sa se inteleaga eventualitatea inaspririi politicii monetare, ca urmare a incoerentei politicienilor, care iau masuri cu o nota de plata care vine dupa alegeri pe masa altora.
Exista o masura nemiloasa a „inconsistentei“ (spune baljin, guvernatorul) managerilor statului roman: cotaţiile CDS-urilor pentru România (credit default swap, instrumente financiare care estimeaza, parctic riscul ca Statul Roman sa nu-si mai poata plati datoriile). Cotatiile CDS coborasera sub pragul de 300 de puncte de bază, dar  au urcat din nou la peste acesta prag. Au fost si la peste 400. Agitatie mare! Atunci cand ne baga in seama pietele financiare ale lumii ne trateaza ca pe niste zurbagii in care nu poti avea incredere pe termen lung.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu