Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

marți, 16 noiembrie 2010

Daţi dumul banilor la Bursă, Jucători!


(Ah, de când voiam să-l parafrazez pe Salinger!)
Companiile cotate la Bursa de Valori Bucureşti conving cu greu pe jucătorii la bursă să le adauge câte ceva, bănuţ cu bănuţ, la valoarea  de piaţă.
Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) abia dacă se luptă să crească la fel de mult ca randamentele fondurilor mutuale.
Cu o excepţie, indicele BET NG, al celor câteva companii energetice de la BVB.
Doar indicele energetic, cu o creştere de 23,6% în acest an, bate cel mai bun randament de fond mutual pe 2010, de 16,24% (Omnivest, administrat de SIRA Invest).
Restul indicilor sunt comparabili cu randamentele fondurilor de investiţii mutuale.
Aşa că te poţi întreba: de ce atâta bătaie de cap să te expui singur pe bursă, dacă profitul nu este convingător mai mare decât treaba care o fac alţii pentru tine prin fondurile mutuale?!
O să tot răspundem în fel şi chip în Ziarul Tău la astfel de întrebări.
Deocamdată,  pentru că tocmai s-a potolit febra pe piaţă, să ne mai uităm niţel la indicatorii de analiză tehnică.
Şi o să ne uităm la cel mai agitat indice al Bursei, BET Fi.
Deocamdată pe un grafic mai simplu.
n cazul scenariului preferat, ne aşteptăm doar la reveniri temporare ale indicelui BET FI, de până la 22,500 de puncte, poate chiar 23,300, dar nu mai mult.
Asta a spus, despre indicele BET FI, al Bursei din Bucureşti, studiul pe care l-a trimis clienţilor săi, luni, prietenul nostru Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities.
Şi a avut dreptate, cel puţin până la ora asta (10,00, de marţi).
BET Fi este la 22.144 puncte şi este singurul indice al BVB care creşte.
"Daca BET-FI va reveni în forţă şi va continua chiar dincolo de aceste praguri, ne vom orienta dupa alternativa pozitivă al cărei target pe termen mediu rămâne 28,000.
Până una alta însă, aşteptăm cu maxim interes reacţia preţurilor la nivelurile actuale, să vedem dacă ele vor fi atestate ca suporturi în săptămana aceasta".
Să punem la punct câteva lucruri pentru  începători.
Investitorii obişnuiţi sunt cei nu se reped să-şi scoată cele câteva mii de lei de la bursă decât, cu mare greutate, dacă îşi însoară sau mărită copii, ca să le ia case.
Altfel le lasă să crească acolo, miile de lei, câţiva ani, sau mai mult, în acţiunile companiilor care capătă, astfel, timp  să confirme.
Asta ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi de la acest tip de articol.
Pe de altă parte, preţul la bursă se face în fiecare zi.
Investitorii obişnuiţi nu ar avea de unde şti cât face portofoliul lor, dacă nu ar exista investitorii “periculoşi", speculatorii care vând şi cumpără aceeaşi acţiune de câteva ori chiar şi în aceeaşi zi.
Aceştia sunt jucătorii, speculatorii, ei dau valoare companiilor clipă de clipă.
Iata ce spun speculatorii despre starea indicilor bursieri de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Indicii bursieri sunt nişte agregate matematice, nişte medii poderat ale cotaţiilor companiilor care intră în portofoliile respective. Indicii se măsoară în puncte, căci ai plecat, la înfiinâare, de la un reper convenţional, de 1000 de puncte.
În funcţie de cum scad şi cresc indicii, ne dăm seama care este starea bursei.
BET Fi este indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), cele mai căutate şi, de aceea, cele mai nervoase acţiuni de la BVB.
SIF-urile sunt companii a căror treabă este să investească în companiile ţării şi nu numai. Au active de multe miliarde de lei şi bani gheaţă de multe sute de milioane.
Investitorii se uită cu atenţie la SIF pentru că ele au reputaţia că anticipează evoluţia celorlalte acţiuni de la bursă.
Analiza tehnică  a evoluţiei preţurilor unui activ, sau ale unui indice se sprijină pe nişte niveluri pe care piaşa le-a vizitat de prea multe ori ca să nu fie importante.
Dacă preţurile curente cad consecvent sub un nivel numit Suport, atunci tendinţa preţurilor este descrescătoare. De aceea suporturile sunt minime locale de preţ.
Dacă preţurile cresc peste un nivel numit Rezistenţă, atunci tendinţa preşurilor este crescătoare. Rezistenţele sunt de obicei maxime.
Regula tendinţelor este următoarea.
La creştere: maxime tot mai mari, iar la scădere: minime tot mai  mici.
Să dăm acum şi graficul mai complicat al lui Dan Rusu. Pe acest grafic avem nişte bare, care descriu plajele de valori ale cotaţiilor BET Fi din fiecare zi.
O bară este o zi. Capătul de sus este maximul.
Graficul BT Securities are ca şi al nostru , cel de mai sus, nişte curbe, ele sunt nişte medii mobile. Adică se face media ultimelor x valori, din x zile. A apărut o yi nouă, Pac! O băgăm în medie, în locul cele mai vechi.
Mediile sunt mai lente sau mai rapide, dacă iau mai multe, respectiv mai puţine zile în calcul.
La o tendinţă crescătoare mediile sunt cu atât mai sus cu cât sunt mai rapide.
Acum putem să înţelegem mai bine ce spune analistul.
Indicele vine după un maxim de peste 25.000 de puncte, care l-a întrecut pe cel anterior.
Jucătorii au corectat foarte nervos în jos, după aceea, ca să-şi încaseze, cei mai iuţi de mână, profiturile. Adică au vândut.
Acum perspectiva pentru următoarele zile este bună.
"S-ar părea că am ajuns la o extremă negativă din care s-ar justifica reveniri temporare (scenariul preferat) sau definitive (scenariul alternativ) ", spune analistul de la BT Securities.
Hm, astă primăvară extremna asta negativă de acum (peste 22.000 de puncte) era un vis frumos.
Aşa de zvăpăiată este piaţa.
Dan Rusu argumentează de ce e de bine: "În primul rand fiindcă aproape am încheiat un întreg impuls descendent, apoi fiindcă zona 21.500 - 20.500 este o conjuncţie Fibonacci dar şi fost suport / rezistenţă şi, nu în ultimul rand, pentru ca oscilatorul ADX este la extrema superioară a intervalului sau de evolutie (ceea ce ne spune ca trendul minor negativ recent este pe terminate) ".
Poate cine ştie vom ajunge la un maxim de 28.000 de puncte!
Ne oprim aici.
Cu două "stimulente" ( că aşa suntem noi oameni serioşi, dacă la Miniestrul Finanţelor se dau stimulente sporuri de limbă, la noi se dau stimultente intelectuale).
Ca să aveţi la ce medita până data viitoare.
Conjuncţia Fibonnacci face referire la nişte cifre "magice", extrse din proporţiile omonime. Aceste proporşii indică posibile întoarceri de tendinţă. Este remarcabil că aceste proporţii se întâlnesc la toto pasul în natură.
Oscilatoarele sunt nişte indicatori care arată presiunile pe piaţă. De vânzare sau de cumpărare.
Gata, ce-i prea mult e destul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu