Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

miercuri, 10 noiembrie 2010

LORZII CAPITALURILOR (avanpremieră): Va fi anul 2011 mai bun? Ce cred administratorii fondurilor de investiţii în companii?



 "Personal cred că este improbabil să vedem o creştere economică semnificativ mai mare de 0%, anul viitor. S-ar putea să se ajungă până la 1,5%, dar există şi scenarii potrivit cărora recesiunea ar putea continua“, rezumă starea lucrurilor
Robert M. Luke, un veteran al investiţiilor directe în companii şi preşedinte al Asociaţiei Fondurilor de Private Equity şi Venture Capital din Europa de Sud-Est (SEEPEA).
Fondurile de private equity sunt fonduri de investiţii care identifică firme cu mare potenţial de creştere, le cumpără într-o proporţie mai mare sau mai mică şi chiar le "cresc" până când ajung la o valoare de câteva (cât mai multe) ori mai mare, ca să le revândă mai scump.
Estimarea (pe o plajă atât de... vastă), a veteranului pieţei private equity din România, vine pe fondul scăderii dramatice a valorii tranzacţiilor.
În primele nouă luni ale anului, s-au făcut tranzacţii de nici 60 de milioane de euro, adică de "circa" 55% din valoarea investiţiilor din aceeaşi perioadă a anului trecut, când au totalizat 101 milioane de euro, potrivit oficialilor SEEPEA.
Piaţa se află departe de entuziasmul anului 2007, când valoarea tranzacţiilor cu companii ale fondurilor private equity a fost de 475 milioane de euro.
Piaţa pare că o ia de la capăt, unul dintre ele.
În 2006 "tranzacţiile  private equity au valorat 100 milioane euro, iar în 2005... doar 70 milioane euro.
Pentru că "marfa" de care sunt interesate este perspectiva unei companii sau a alteia de a creşte (în fapt compania însăşi, într-o măsură mai mică sau mai mare), administratorii fondurilor de private equity, lorzii capitalurilor, simt cel mai bine starea lucrurilor.
Iei bine în seamă ce spun, deşi te poţi întreba dacă vorbesc despre "mărfurile" lor ca negustorii, sau ca parteneri ai creşterii de valoare ai companiilor – cum se prezintă, pe bună dreptate, în definitiv. 
Robert Luke este unul dintre  pionierii acestei pieţe de capital din România şi cunoaşte foarte bine forţele cu care companiile acestei ţări îşi pot reveni din criză.
Asociaţia administratorilor de fonduri de investiţii (private equity), SEEPEA, şi-a scos astăzi la înaintare istoriile de succes (Siveco, Softwin – Bit Defender, Total Soft), în conferinţa anuală.
Ba chiar a chemat şi companii care se află în curs de salvare de la faliment (Flanco şi International Leasing), într-un spectacol convingător "scris şi pus în scenă" excelent de
Irina Anghel, avocatul - secretar general al SEEPEA & comp.
Miza "spectacolului" este apropierea poziţiilor antreprenorilor şi investitorilor cu privire la valoarea viitoare a companiilor.
 Cu istoriile de succes s-a licitat tema întăririi companiilor, prin private equity, desigur. Totodată, SEEPEA a propus membrilor săi invitaţia de a participa la experienţa dramatică a folosirii procedurii de insolvenţă ca metodă de renaştere a cunor companii aflate în mare necaz.
Spectacolul a fost reuşit, zic, ceea ce nu înseamnă că dau neapărat dreptate unora sau altora. Rareori mi-a fost dat, ca ziarist, să plec de la o conferinţa cu o mai mare plăcere … "estetică", adică inclusiv cu tolba mai plină.
Îmi propun să vă conving de asta, cu detalii despre spectacol, mâine.
Să aveţi noapte bună, cei care mai navigaţi încă şi bună dimineaţa, celor care abia şi-au început "ziua de mâine" cu acest text de "aseară"…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu