Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

miercuri, 1 decembrie 2010

Cam câţi bani câştigă deja Grupul BVB de pe urma Fondului? Cam câţi bani se vor învârti la Bursă cu acţiunile Fondului Proprietatea

 Articolul apare şi în Capital Express, publicaţia electronică a Asociaţiei Brokerilor, http://www.asociatiabrokerilor.ro/
Tranzacţiile de pe piaţa liberă cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP) şi lansarea, listarea şi tranzacţionarea titlurilor fondului iFond Financial vor aduce ceva bănuţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB) chiar înaintea listării Fondului. Ceea ce nu este rău deloc pe seceta actuală. Bursa ar putea încasa prin dividende spre trei milioane de lei anul viitor de la Depozitarul Central care ia bani pe transferul de proprietatea asupra acţiunilor FP tranzacţionate pe piaţa liberă.
Investitorii au intrat straşnic în febra achiziţiei de acţiuni FP, pentru că Franklin  Templeton şi-a preluat deja cu mână forte atribuţiile de administrator şi se vorbeşte deja de listarea la Bursă a FP spre sfţrşitul lunii ianuarie.
Aşa că toţi se înghesuie să cumpere acum cât preţul nu este stabilit prin mecanisme reale şi transparente de piaţă. Rezultatul este că Depozitarul Central a înregistrat un profit net peste aşteptări. Numai pe primele nouă luni ale anului câştigul net al Depozitarului a fost de peste cinci milioane de lei, de peste cinci ori faţă de cel planificat şi dublu faţă de cea încasat în tot anul 2009.
Bursa câştigă deja bani din comisioanele de pe urma tranzacţiilot cu titlurile iFond Financial. Acesta îşi plasează jumătate din resurse tot în acţiunile Fondului Proprietatea. Au fost colectate din piaţă resurse de patru ori mai mari decât planul iniţial al ofertei publice iniţiale a titlurilor iFond Financial. Asta înseamnă că interesul este foarte mare şi se poate spune, că Bursa profită, fie şi infim, şi de pe urma tranzacţiilor mari şi de pe urma celor mici care vizează acţiunile FP.
Valoarea tranzacţiilor din ultimele trei luni cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost estimată la 130 - 140 de milioane de euro. Circa 10% din acţiunile fondului şi-au schimbat stăpânii.
Cea mai mare parte din aceste acţiuni îşi vor căuta profitul cât mai rapid după listarea Fondului. Cei ce au cumpărat acum au făcut-o mai ales ca să speculeze preţurile drastic subevaluate de piaţa liberă şi probabil nu vor aştepta mult, ca mecanismele bursiere să nu apuce să stabilizeze un nivel preţ corect de piaţă.
Asta ne dă o primă indicaţie despre plusul de lichiditate pe care FP îl va aduce în ringul bursei. Estimările merg până la tranzacţii de 75 - 90 de milioane de euro în prima lună de la listare, ceea ce ar însemna tranzacţii în medie de cel puţin trei milioane de euro zilnic.  Adică dublul lichidităţii integrale a bursei dintr-o zi obişnuită din prezent.
Sigur că astfel de estimări sunt extrem de imponderabile. Poate fi mult mai bine sau mult mai rău. Dar o estimare este mai bună decât nimic.
Hai să vedem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu