Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

vineri, 10 decembrie 2010

De ce a luat-o gura pe dinainte pe şefa Autorităţii Pieţei de Capital, când a venit vorba despre pragul la SIF-uri

Presedinte CNVM Gabriela Victoria Anghelache
Guvernul nu vrea majorarea pragului maxim de deţinere de acţiuni la SIF-uri (societăţile de investiţii financiare, cele mai căutate  de la Bursa de Valori Bucureşti“.
Mai întâi, pentru curioşi, nimeni nu are voie să deţină mai mult de 1% din acţiunile unei SIF.
 Sau chiar dacă deţine mai multe acţiuni, trebuie să le vândă în termen de trei luni şi oricum nu are drept de vot.
Pentru că persistă aberaţia legală potrivit căreia SIF-urile ar fi nişte active naţionale, care nu trebuie să ajungă pe mâna (nu) ştim noi cui.
De ani de zile se tot discută ideea eliminării acestui prag sau măcar a creşterii lui la 5%. Un parlamentar „al Puterii“ a pus în mişcare chiar şi un proiect de lege, care a ajuns destul de departe cu procedura. Ciudat, că Guvernul  nu vrea... Nu-i aşa?
Strigătul de luptă de mai sus a sfâşiat  alaltăieri pagina electronică a publicaţiei EconomicTimes.ro,  a unor foşti colegi de-ai mei de la Business Standard. Cătălin Ciocan o cita pe Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Autoritatea Pieţei de Capital....naţionale, ca să zic aşa.
Dar azi a venit propoziţia prin care Gabriela Anghelache revine asupra declaraţiei şi zice că nu a citit bine scrisoarea Guvernului. Cel puţin aşa se deduce din ştirea de azi.
Poate să fi fost o „ştire forţată“ de Cătălin? Nu prea cred, la cum îl ştiu eu de scrupulos. Este şi un mare vânător, dar este unul scrupulos.
Poate să fie o simplă dificultate de comunicare a oficialilor, mai ales că Gabriela Anghelache  n-a beneficiat niciodată de sfaturile unui specialist veritabil în comunicare?
Asta ar fi mai plauzibil.
Totuşi, probabil este ca pe distinsa d-nă Anghelache să o fi luat-o gura pe dinainte.
Cel mai probabil, însă, este ca gura mincinosului Guvern adevăr să grăiască!
Justificarea de azi e şubredă. Că Guvernul ar fi zis NU, acum trei săptămâni, la varianta eliminării pragului, la care se renunţase demult.
De fapt, Guvernul zice că nu vrea eliminarea pragului (deşi el există printr-o lege neconstituţională), zice asta, făcând pe prostu’, dar gândidu-se că nu vrea nici un fel de modificare.
SIF-urile (ele da, Bursa mai niciodată) au fost mereu monedă (pseudo)politică.
Păi cum să nu fie?!!
Dacă te uiţi (şi o să ne uităm odată împreună)  în portofoliile lor de investitori instituţionali de capital, vezi tot felul de ciudăţeniii.
SIF-urile au zeci de milioane de lei şi de euro bani gheaţă. Câţi nu vor fi având nevoie de ei?!.... Şi ar fi mai greu să fie canalizaţi acolo unde trebuie, dacă SIF-urile ar fi ccontrolate mai... îndeaproape de reprezentanţii tuturor acţionarilor.
De aceea Guvernul nu vrea o lege pe care, teroretic, partidul care face acest Guvern o vrea... Că nimeni de acolo nu mai ştie ce vrea... Nu încă. „Mai vedem... mai vorbim....“

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu