Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

luni, 27 decembrie 2010

Paşii de cotare... europeni trebuie aplicaţi la acţiunile... europene de la Bursa

Introducerea noiilor „pasi de pret“ cu care pot varia ordinele pe piata reglementata la vedere a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) trebuie dimensionati astfel incat sa ajute nu sa incurce, potrivit brokerilor consultati de Capital Express.
Prin modificarile realizate, BVB a dorit sa imbunatateasca cerintele de lichiditate, printr-un nivel redus al pasului de pret raportat la pret“ si sa introduca la noi practica „utilizata de o serie de burse europene, prin adoptarea unor standarde promovate la nivelul Federatiei Europene a Burselor de Valori (FESE)“. Asa se spune in comunicatul Bursei.
Modificarile BVB vizeaza reducerea de la 1% la 0,1% a raportului maxim dintre pasul de pret fata de pretul de inchidere / referinta existent.
„Reducerea nu trebuie aplicata mecanic. Este bine daca standardele europene se aplica la actiunile care sunt scumpe, asa cum sunt cele ale Transelectrica, Transgaz, sau chiar BVB. La astfel de actiuni un pas de pret mai mic poate incuraja lichiditatea. Dar dacă aplici reducerea la actiuni care deja sunt sub un leu, atunci mai rau ne-am incurcat“, spune Claudiu Simulescu, director general al societatii de brokertaj Fairwind Securities.
Cu ajutorul pasului de pret se stabileste si o „protectie de pret“ al carei scop este stabilirea unui pret limita pentru ordinul la piata, in vederea reducerii riscului pe care un agent de bursa si-l asuma in momentul introducerii unui ordin la piata. Potrivit Codului BVB, „valoarea protectiei de pret este calculata astfel: (numarul maxim de pasi de pret prin care poate trece ordinul) inmultit cu (marimea corespunzatoare a pasului) si reprezinta valoarea, cu care poate varia pretul ordinului la piata“.
Cine vrea sa afle cu usurinta detalii nu poate. Am cautat cu atentie pe site-ul BVB detaliile despre noi pasi de cotare, sau de pret dar nu i-am gasit. Daca dam o cautare pe site-ul BVB cu cuvantul pas, primim... „nici un rezultat“, cu toate ca, de pilda, la specificatiile unor produse derivate exista acest atribut. Dar asta doar prin Google am aflat-o. 
In fine, am descarcat Codul BVB , unde am facut poza de mai jos, care ne ameninta cu pasi de pret de o sutime de ban (nou) la actiunile care costa sub un ban: 
Articolul a apărut şi în Capital Express, publicaţia electronică a AsociaţieiBrokerilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu