Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

marți, 14 decembrie 2010

Deschideţi cu atenţie darurile făcute pieţei de bani de Moş Crăciun „în raliu“

Analiştii şi observatorii pieţelor de bani, şi mai ales al Bursei, obişnuiesc să spună că pe piaţă, de Crăciun, are loc un raliu (rallly), adică  o creştere a cotaţiilor.
Este „Raliul  lui  Moş Crăciun“. Cât de valabil va rămâne un eventual raliu de Sărbători şi după ce acestea se vor fi... consumat?  
Sursa: Prognosis.ro, CLICK pentru mărire
Valorile indicelui Sentimentului Pieţei de Capital realizat de Prognosis.ro ar putea da nişte indicii. 
Mukul Pal, de la casa de cercetare de piaţă Orpheus Capitals, spune că „extinderea (valorile prea mari ale) indicatorilor de sentiment la 6 luni încă nu creează condiţii pentru acumulare“ . Să aproximăm o definiţie, pentru uzul întregului popor: acumularea este cumpărarea succesivă a mai multor pachete discrete de acţiuni, până la atingerea unei anumite cantităţi.
Mukul Pal este sceptic. Lui, datele „ de Sentiment“ procesate de Prognosis.ro pe termen 6 luni îi spun că un eventual raliu nu are mari şanse să se menţină în prima săptămână din Ianuarie.
„Ce ne-a învăţat acest an?“, se mai întreabă, retoric, Mukul. „Că, aşa cum cumpărarea în minimele sentimentului din Martie 2009 a fost o oportunitate, la fel au fost şi valorile de sentiment din Iunie-Iulie 2010“, aminteşte analistul.
Mukul Pal este şi filozof. Bursa are uneori acest efect asupra bărbaţilor, dar de obicei filozof  te naşti nu te faci. Mukul Pal se pare că s-a născut, căci iată ce zice:
„Pieţele vor testa întotdeauna rabdarea. Întotdeauna ele vor adormi şi te vor păcăli pentru a face şi tu acelaşi lucru. Se vor mişca mai repede decât tine atunci când capătă tracţiune.
 Înţelegerea pieţei înseamnă o eficienţă de timp. Dacă nu înţelegi timpul, ai putea să alergi întotdeauna într-un labirint din care să nu poţi ieşi“.
Filozof – filozof, dar omu' are dreptate.
Sentimentul agregat „într-o anumită lună ar putea să nu fie cel mai bun instrument de prezicere al rally-ului de sfârşit de an, (...) însă ne spune clar cât de sustenabil ar fi orice rally care ar trece in 2011“.
Sentimentul Pieţei de capital este o sinteză a răspunsurilor la un chestionar ale mai multor experţi, participanţi şi comentatori ai pieţei. Întrebările sunt de tipul: va creşte , va scădea sau va stagna cutare indice bursier... iar analiza este mai curând sociologică.
Sentimentul Pieţei de Capital este meritul a doi tineri meseriaşi în marketing, Alex Stoian şi Vlad Ionescu, specializaţi în cercetare de piaţă, care dincolo de job-urile lor, fac treaba asta, www.prognosis.ro, gratis. De asemeni şi al analistului Mukul Pal, care le comentează rezultatele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu