Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

marți, 7 decembrie 2010

Ce acţiuni de la Bursă le plac oficialilor... Bursei


Casa de Compensare Bucureşti (CCB), membră a Grupului Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a ales acţiunile pe care le acceptă drept colateral din partea intermediarilor care participă la sistemul de compensare – decontare a tranzacţiilor de pe piaţa derivatelor.
Să aflăm care sunt acele acţiuni preferate de CCB este ca şi cum am afla în ce acţiuni au încredere oficialii acesteia, dar şi ai Bursei, care patronează Casa.
Acţiunile în cauză sunt:
-          cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF Banat Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia, SIF Oltenia). Acestea pot fi găsite pe www.bvbv.ro cu simbolurile bursiere SIF1, SIF2, SIF3, SIF4, SIF5.
-          OMV Petrom (SNP),
-          Banca Transilvania (TLV),
-          BRD Group  Societe Generale (BRD),
-          şi „cu voia dumneavoastră“, înseşi acţiunile.... Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care de asemenea se tranzacţionează pe piaţa pe care aceasta o administrează.
Toate sunt toate acţiuni sigure, în sensul că societăţile respective nu se vor desfiinţa. Doar Banca Transilvania şi însăşi BVB ar putea fi cumpărate de ... peşti mai mari.
Altfel, SIF-urile au înregistrat cea mai proastă evoluţie în 2010, indicele care le măsoară preţurile fiind astăzi mai mic cu 12,6 % faţă de începutul anului.
Petrom se numără însă printre câştigătoare.
     Casa de Compensare Bucureşti (CCB) face operaţiunile post tranzacţionare aferente pieţei derivatelor de la BVB.
Produsele derivate sunt contracte la termen standardizate, prin care părţile se obligă să vândă / să cumpere anumite active la anumite termene şi la preţuri dinainte stabilite.
Activele sunt  valute, acţiuni, aur şi alte mărfuri fungibile, dar toate acestea nu se schimbă practic între jucători, pentru că, înaintea scadenţei, efectul unui contract de vânzare este lichidat printr-un contract de cumpărare.
     Astfel că tranzacţiile cu derivative sunt adevărate pariuri de tip.. cât va fi euro, sau acţiunea cutare, sau aurul  la 31 decembrie sau la 30 martie?
     Sau, ca să păstrăm o ţinută selectă, companiile mai fac sau ar trebui să facă tranzacţii cu derivate se mai pot face pentru managementul riscului.
     Aşteaptă cineva o încasare în euro la 30 martie, pe care trebuie să o convertească în lei?
     Se teme că moneda naţională se va aprecia şi va lua mai puţini lei?
     Atunci „vinde“ acum euro la un curs cât mai avantajos şi ce pierde în realitate câştigă pe futures, cum se numesc cele mai folosite contracte derivate.
     Tranzacţiile cu derivate se fac în marjă.
     Marja este o sumă de bani şi alte active colaterale pe care le depun membrii compensatori, brokerii care intermediază tranzacţiile.
     În fiecare zi se face socoteala cât a pierdut şi cât a câştigat fiecare jucător reprezentat de un compensator.
     Cine a pierdut şi nu maiare o marjă suficient de mare, trebuie să vină cu bani de acasă. Sau cu acţiuni şi am văzut care...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu