Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

vineri, 17 decembrie 2010

SIF Oltenia pierde la Bursă 2,42 % din valoare, după ce, învins, Dinel Staicu demisionează de la conducerea societăţii


 Dinel Staicu a cedat presiunilor, sau bunului simţ, controversatul om de afaceri Dinel Staicu, fost lucrător în Ministerul de Interne de dinainte de 1989, apologet al „epocii Nicolae Ceuşescu“ şi curator al zestrei politice a Scorniceştilor. Şi-a dat demisia din funcţiile  de preşedinte şi director general al uneia dintre cele mai căutate companii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB): SIF Oltenia.
SIF Oltenia este una dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) listate la BVB, unde sunt foate vânate, cele mai vânate, pentru că au în portofoliu investiţii în acţiuni ale unora dintre cele mai importante companii din România, inclusiv BCR.
Indiferent de cine a fost sau este Dinel Staicu, pentru  investitori este tot un moment dificil pentru companie. Valoarea acţiunilor companiei au scăzut cu 2,42%.
Dinel Staicu a fot condamnat de Tribunalul Bucureşti la 12 ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor, care a şi dat faliment ulterior.
Îmi amintesc de o legendă din vremea în care banca mai funcţiona şi care spunea că un rege, împărat sau prinţ, care avea şi un nume, al etniei rrrome autohtone, a primit un credit substanţial pentru care a garantat cu cartea sa de vizită bătută în aşa zise pietre preţioase. Expertizele locale confirmau, dar erau cam singure.
Comunicatul SIF Oltenia spune că decizia Tribunalului Capitalei a fost contestată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Cu acest pretext compania craioveană a refuzat să se supună unui avertisment  al Autorităţii Pieţei de Capital, care îi punea în vedere să cheme acţionarii să decidă dacă-l mai păstrează pe Staicu, sau mai bine nu.
Desigur, nu fostul miliţian  a făcut din SIF Oltenia cea mai bogată dintre cele cinci SIF-uri, cu o avere de 1,55 miliarde de lei. Cea mai mare parte a acesteia a fost primită moştenire prin programul de privatizare în masă. De asemeni, o echipă de administrator de investiţii a fost la originea succesului. Dl preşedinte se ocupa de alte gestiuni. Toate SIF – urile au active nete de aproape şapte miliarde de lei (1,6 miliarde euro).
Demisia lui Dinel Staicu devine efectivă începând cu 2 februarie 2011, până atunci oficialul se află în concediu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu