Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

luni, 27 decembrie 2010

BURSA: Ce e bun se aproba dar nu se-aplica


Era cat pe-aci sa sarim in sus de bucurie la prima lectura a unui comunicat BVB.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) „a informat“ care sunt principalele modificari ale Codului BVB, in noua forma aprobata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, dar informarea a sporit nedumerirea deja existenta in privinta introduceriii conturilor globale si a vanzarilor in lipsa.
Pe scurt. Codul prevede…, dar ce prevede codul nu este aplicabil.
Incercati numai sa cititi comunicatul din 14 decembrie de pe site-ul BVB. O puteti face si din poza pe care am postat-o la finalul articolului.
„Incepand din data de 3.01.2011, pentru instrumentele financiare tranzactionate pe piata reglementata la vedere pe baza mecanismului cu prevalidare, precum si pentru instrumentele financiare derivate, nu se va mai aplica prioritatea „tip de cont” in pietele aferente, iar afisarea si executarea ordinelor se va efectua exclusiv pe baza criteriilor: pret si timp (FIFO)“, spune comunicatul BVB;
La punctul 2, comunicatul ne lasa sa credem ca, de acum, casele de brokeraj care au sistemul informatic necesar si pot, au voie sa foloseasca fie sistemul de conturi globale, fie sistemul de „conturi combinate individuale si globale“. Celelate pot folosi sistemul conturilor individuale.
Aceasta solutie este cunoacuta de mult timp. Ne bucuram ca a fost aprobata.
La punctual 5, aflam ca s-a facut si modificarea privind „extinderea listei instrumentelor financiare pentru care se va aplica operatiunile de vanzare in lipsa cu actiunile listate pe piata reglementata a B.V.B. care sunt incluse in indicele ROTX“.
Din pacate, bucuria sfarseste odata cu comunicatul, care zice: „cu exceptia precizarilor de la punctele 2 si 5 prezentate mai sus, celelalte modificari ale Codului BVB sunt aplicabile“.
Am incercat sa deslusim sensul acestui comunicat cu oficialii BVB, dar acestia nu si-au gasit timp sa ne dumireasca. I-am intrebat pe brokeri si nu au stiut nici ei ce sa inteleaga.
Cel mai rezonabil raspuns ni l-a dat Corina Palanciuc, director general adjunct al casei de brokeraj Fairwind Securities: „Se pare că prevederile noi privind consturile globale si vanzarile in lipsa au fost incluse in Cod, iar Codul a fost aprobat de CNVM, asa incat, atunci cand se va decide ca aceste prevederi sa se aplice, ele sa fie macar aprobate“.
N-am mai sarit in sus de bucurie.
Iata mostra de elocinta a comunicatului BVB:
Acest articol a apărut şi în CApital Express, publicaţia electronică a Asociaţiei Brokerilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu