Care-i treaba

TOP 12 Ştiri

miercuri, 9 februarie 2011

Românii sunt seduşi de plasamentele în euro şi fac cadouri cu ele

Peste 450 de investitori, dintre care cinci firme, au fost atraşi luna trecută de oportunitatea plasării economiilor lor în fondul deschis de investiţii Raiffeisen Euro Plus.
Ei au adus în fond aproape două milioane de euro proaspete (peste 7,6 milioane de lei), sporind activele fondului până la echivalentul în euro a peste 185 de milioane de lei, la 31 ianuarie, potrivit raportului publicat azi de Asociaţia Administratorilor de Fonduri.
„Banii noi“ aduşi în acest fond  sunt cam la fel de mulţi cu cei băgaţi în fond în „luna cadourilor“, în decembrie trecut, când oamenii sunt mai dispuşi să cheltuie decât să economisească. Doar dacă nu au făcut cadouri în unităţi de fond mutual!
Raiffeisen Euro Plus este al IV-lea  ca mărime de pe piaţă, având aproape 14% din totalul activelor nete  ale celor 50 de fonduri mutuale.
Volumul activelor nete înregistrat la finele lunii ianuarie de fondurile deschise a fost de 5,67 miliarde de lei, sau 1,3 miliarde de euro, iar activele nete ale fondurilor închise au fost de 45,5 milioane de euro.
Raiffeisen Euro Plus este un fond denominat în euro, la care investitorii vin direct cu euro şi care, la rândul lui investeşte preponderent în instrumente cu venit fix: obligaţiuni corporative, municipale, garantate de stat, cu un rating similar cu cel al României, în titluri de stat, depozite bancare şi în alte instrumente ale pietei monetare. Fondul nu investeste in actiuni.
Fondul Raiffeisen Euro Plus este unul dintre vehiculele care au adus Raiffeisen Asset Management (RAM), firma de administrare de investiţii a Grupului Raiffeisen în România, la nici trei procente distanţă de liderul pieţei, Erste Asset Management România, care controlează 41,5 % din activele totale.
Certinvest este cea mai mare firmă de administrare independentă pe o piaţă dominată de filialele grupurilor bancare
 Alte date despre fondurile Raiffesen la adresa http://www.raiffeisenfonduri.ro/wps/portal/ram. Date despre principala sa rivală, Erste Asset Management România, vedeţi la http://www.erste-am.ro/datenblaetter/fondsliste.asp?sprache=RO
 Aşa cum v-am mai spus, fondurile monetare fac grosul acestor statistici, care la sfârşitul lui ianuarie aveau active de 3,15 miliarde de lei.
Volumul subscrierilor nete (diferenţa dintre câţi bani aduc în… şi cât scot investitorii din fonduri) din luna ianuarie 2011, a depăşit echivalentul a 34 milioane de euro, din care 18 milioane de euro sunt numai subscrierile nete la fondurile monetare.
Raiffeisen a făcut eforturi de vânzări semnificative ca să-şi prindă rivala din urmă.
Fondurile RAM şi-a dublat activele anul trecut până la 2,2 miliarde de lei. Ascultaţi ce zicea, nu cu multă vreme în urmă, Mădălina Teodorescu, directorul executiv al „Ariei Vanzari Retail şi Distribuţie“ a Raiffeisen Bank:
„Forta de vânzări a reuşit extrem de rapid să se adapteze noului context de piaţă (...), fondurile de investiţii reprezentând o atracţie specială atât pentru persoanele fizice cu intenţii de economisire-investire, cât şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii dornice să-şi maximizeze randamentul lichidităţilor“.
Fondurile de investiţii din România au devenit tot mai atractive în ultimii doi ani şi pe fondul nevoi de protecţie a economiilor cât şi ca urmare a „începutului unui trend de diversificare a plasamentelor românilor dincolo de instrumentele de economisire clasice“, consideră Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
„Analizând alocarea activelor financiare ale familiilor din ţara noastră comparativ cu alte ţări ale Europei Centrale şi de Est, este uşor de inteles că dimensiunea actuală a pieţei fondurilor de investiţii are potenţialul de a se multiplica de câteva ori în viitorii ani.
În prezent, doar puţin peste 2% din averea financiară a românilor este plasată în fonduri de investiţii“, spune Mihail Ion.
În toiul acestei lupte a „giganţilor“, pe o piaţă dominată în proporţie de 90% de firmele de administrare care fac parte din grupuri bancare, se cuvine să remarcăm şi prestaţia celei mai mari firme de administrare independente, Certinvest, care cu active administrate de circa 100 de milioane de lei, are aproape 2% din piaţă.
Certinvest (http://www.certinvest.ro/) are în portofoliu fonduri mutuale, dar şi fonduri închise şi, mai ales clienţii individuali, care îşi lasă pe mâna meseriaşilor de la Certinvest  averi de 33 de milioane de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu